به گزارش خبرنگار مهر، حجت الاسلام سیدرضا تقوی رئیس شورای سیاستگذاری ائمه جمعه در همایش نماز جمعه و رسانه که امروز سه شنبه در مجتمع فرهنگی آموزشی آدینه تهران برگزار شد، اظهار داشت: نماز جمعه را آنگونه که اسلام میخواهد و پیامبر اکرم(ص) و ائمه معصومین(ع) این عبادت ارزشمند را معرفی کرده اند را هنوز به نحو شایسته به جامعه اسلامی معرفی نکردهایم.
وی با تاکید بر اینکه اقامه نماز جمعه برای اداره زندگی انسان مسلمان تشریع شده است، گفت: نماز جمعه آمده است تا هم زندگی دنیایی و هم زندگی اخروی انسانها را سامان بدهد.
رئیس شورای سیاستگذاری ائمه جمعه نماز جمعه امر معنوی یک بعدی ندانست و افزود: نماز جمعه امر مادی زندگی افراد را هم تعقیب میکند و بایستی اداره زندگی جامعه اسلامی از طریق نماز جمعه سامان داده شود و خط اصلی باید از این جا بجوشد و نشات بگیرد پس باید نماز جمعه را به گونهای دیگر برای مردم معرفی کنیم که فقط یک امر معنوی تنها نیست.
وی در ادامه، وحدت را مانند هوا و غذا برای یک جامعه لازم و ضروری عنوان کرد و افزود: بخشی از این مسئله ضروری برای زندگی انسان در نماز جمعه تامین می شود به طوری که مردم مسلمان در هفته یکبار در اجتماعی وسیعتر حضور پیدا میکنند و صفوفشان را فشرده مینمایند به طوری که تمرین وحدت میکنند و آن را به جامه منتقل مینمایند.
تقوی اضافه کرد: وقتی توصیههای امام جمعه وحدت بخش است، نمازگزاران این آهنگ وحدت بخش نماز جمعه را به سایر اندامهای جامعه سرایت میدهند به طوری که جامعه به مقوله وحدت میاندیشد و به آن حساس میشود.
وی با تاکید بر اینکه با وحدت است که میتوانیم کشور را بسازیم، در برابر دشمن بایستم که از منافع کشور دفاع کنیم، گفت: اگر میگوییم نماز جمعه نماز زندگی ساز است، از جهت همین وحدتآفرینی میگوییم.
رئیس شورای سیاستگذاری ائمه جمعه در ادامه با اشاره به اینکه در نماز جمعه ائمه جمعه مردم را به تقوا توصیه میکنند، گفت: رفتار منضبط، متعادل و هماهنگ با قانون شرع تقوا میشود که برای یک زندگی سالم از ضروریات است.
وی با بیان اینکه تقوا ارتباطی به دین ندارد، گفت: هر جامعهای که فارغ از گرایشهای دینی و مکتبی بخواهد انسانی زندگی کند نیاز به تقوا دارد و همه زیباییها در زندگی در حوزه رعایت مسایل تقوایی جلوه میکند.
تقوی با توصیه به ائمه جمعهها عنوان کرد: شما باید در نماز جمعهها مردم را به روز نگهدارید و حوادث واقعی را برای آنان مطرح کنید و به آنان هشدار دهید چرا که یکی از رسالتهای نماز جمعه بصیرت افزایی است و بصیر مردم باید افزایش پیدا کند.
وی اضافه کرد: هر امام جمعه وقتی که بر منبر خطبههای نماز جمعه مینشیند باید بخشی از خطبه های خود را در جهت بصیرت زایی و بصیرت افزایی به مردم القا کند که در غیر این صورت نماز جمعه ناقص خواهد بود زیرا نماز جمعه ای که بصیرت افزایی نکند آن نماز جمعهای نیست که اسلام میخواهد.
رئیس شورای سیاستگذاری ائمه جمعه در ادامه با بیان اینکه هر امام جمعه باید خطبههای خود را تحلیل کند تا ببیند خطبههایش پیرامون موضوعات تحکیم وحدت در جامعه، افزایش حضور مردم در صحنه و توصیه به تقوا به چه میزان بوده است گفت : اساساً یکی از کارهای ستاد نماز جمعه همین است که از خطبههای نماز جمعه تحلیلی را به امام جمعه ارایه دهد.
وی با بیان اینکه خطبه تعریفی خاص دارد، گفت: خطیب هم باید ویژگیهایی داشته باشد مثلاً نوع قیافه، لباس پوشیدن و استفاده از واژهها از ویژگیهای یک خطیب به شمار میآید.
تقوی خطابه را یک فن و هنر دانست و افزود: ما نشستهای زیادی را در این رابطه برگزار کردهایم ضمن اینکه مقالات زیادی نیز در این زمینه نوشته شده است.
وی با تاکید بر اینکه نماز جمعه یک رسانه است، گفت: شرع مقدس از ما خواسته که از تریبون نماز جمعه مواضع را برای مردم تشریح کنیم تا بدین وسیله پیامهای شرع و نظام به مردم ابلاغ شود، پس باید ابعاد رسانهای نماز جمعه را بشناسیم تا بر کارآیی آن بتوانیم بیافزاییم.
رئیس شورای سیاستگذاری ائمه جمعه در بخش دیگری از سخنانش با ارایه تعاریف گوناگون از رسانه اظهار داشت: رسانه در حقیقت عامل انتقال پیام به مخاطب است ، یعنی اخذ پیام از مبدا و انتقال آن به مخاطب با روشهای مناسب که در نهاد نماز جمعه، باید برای این موضوع فصل ویژهای باز کنیم. حتی در آموزشهای ضمن خدمت نیز باید این مسایل را مطرح کنیم.
وی در ادامه با اعلام اینکه امروز بحث جابجایی قدرت مطرح است، گفت: در روزگاری قدرت داشتن ارتش و امکانات پیشرفته نظامی بود اما امروز قدرت چیز دیگری است. داشتن سلاحهای اتمی قدرت نیست بلکه قدرت، داشتن اطلاعات است.
تقوی اضافه کرد: یعنی اینکه هر کسی که بتواند در به دست آوردن اطلاعات جدید در زمینههای گوناگون پیشتاز باشد میتواند قدرتمند باشد.
وی تحلیل اطلاعات را مهمتر از داشتن اطلاعات توصیف کرد و افزود: هر کشور و جمعیتی که بتواند زودتر اطلاعات را در زمینههای مختلف به دست آورد و آن را تجزیه و تحلیل کند قدرت اول جهان است و میگویند او ابرقدرت است چرا که امروز ابرقدرتی که میگوییم ابرقدرت نظامی نیست بلکه ابرقدرت اطلاعاتی است که هم در دستیابی به اطلاعات و هم در تجزیه و تحلیل اطلاعات و هم سرعت در انتقال اطلاعات بتواند تاثیرگذار باشد.
تقوی اظهار داشت: به عبارتی هرچه تحلیل بهتری از اطلاعات ارایه شود قدرت تاثیر گذاری آن اطلاعات نیز بیشتر خواهد شد که این میتواند جهان را تغییر دهد و افکار عمومی را در اختیار بگیرد. گاهی با یک خبر سیستم حکومتی تغییر پیدا میکند.
رئیس شورای سیاستگذاری ائمه جمعه با بیان اینکه هیچ خبری نیست که منتقل شود و هیچ پیامی در بر نداشته باشد، زیرا نمیتوان هیچ خبری را از پیام خالی کرد، گفت: باید نسبت به سیر اخباری که وارد جامعه و اذهان میشود توجه داشت چرا که خبرها هرچند هم سطح پایین باشند اما حاوی حداقل یک یا چند پیام هستند که رسانهها نیز مجرای انتقال این پیامها به شمار میآیند.
وی در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به نقش اطلاعات در جامعه امروز عنوان کرد: اولین نقش اطلاعات پاسخگویی به یک نیاز فطری انسان است. چرا که بشر فطرتاً به دنبال رویدادها، اخبارها و پدیدههای نو و جدید است و امروز رسانهها با شوری که در اطلاعرسانی (کسب اطلاعات و انتقال آن) دارند، اولین مسئلهای را که دنبال میکنند پاسخ مثبت به خواست فطری انسانها در جامعه است.
تقوی دومین کارکرد رسانه را افزایش آگهی و بصیرافزایی آحاد مردم جامعه دانست و افزود: ملتی که اطلاعات داشته باشد در دام نمیافتد و ضمن اینکه اگر اخبار صحیح را مردم به دست آورند دیگر در دام دروغ و شایعات نخواهند افتاد.
وی با اشاره به سومین کارکرد اطلاعات اظهار داشت: اطلاعات نوعی آموزش عمومی نیز در حوزه فرهنگ عمومی به شمار میآید. آموزشی که از طریق تبادل اطلاعات در جامعه است.
رئیس شورای سیاستگذاری ائمه جمعه از جمله کارکردهای اطلاعات را افزایش کارآمدی، ساماندهی گرایشات فکری و ذهنی، مصونیت سازی، به شمار آورد و افزود: به هر مقدار اقتدار اطلاعاتی ما افزایش پیدا کند اقتدار ملی ما نیز افزایش پیدا خواهد کرد زیرا اقتدار رسانهای ما به اندازه اقتدار نظامیمان اهمیت دارد.
وی از جمله کارکردهای دیگر اطلاعات را داشتن پیام هدایتی دانست و افزود: هر اطلاعاتی در متن خود پیام هدایتی دارد که بر این اساس رسانه ها هادیان جامعه هستند و همان طور که مبلغان جامعه را هدایت میکند اصحاب رسانه نیز جامعه را هدایت میکنند.
تقوی در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به نقش تریبون نماز جمعه به عنوان رسانه اظهار داشت: نماز جمعه رسانه حاکمیتی است نه حزبی پس از این رسانه باید صرفاً سیاستهای نظام ترویج و تبیین شود.
وی در عین حال تصریح کرد: نماز جمعه در عین اینکه حاکمیتی است اما مردمی نیز میباشد یعنی مردمی باید باشند تا این رسانه شکل بگیرد. رئیس شورای سیاستگذاری ائمه جمعه تصریح کرد: نماز جمعه با همه مومنان از هر جناحی که باشد حرف می زند و مخاطبانش عامه مردم هستند نه مانند برخی نشریات که مخاطبانش تنها عدهای خاص هستند.
وی از دیگر ویژگیهای نماز جمعه را چهره به چهره بودن این رسانه عنوان کرد و افزود: نماز جمعه تریبون معروف گستری و منکرستیزی است و رسانهای است که پیامش از حنجره انسان عادل بیان میشود. ضمن اینکه رسانه یک طرفه است و همه باید به آن گوش دهند.
به گزارش خبرنگار مهر، حجت الاسلام سید رضا تقوی رئیس شورای سیاستگذاری ائمه جمعه در همایش نماز جمعه و رسانه که امروز سه شنبه در مجتمع فرهنگی آموزشی آدینه برگزار شد، در پاسخ به سئوال خبرنگار مهر که نظر وی را درباره اظهارات برخی چهره های سیاسی مبنی براینکه تعدادی از ائمه جمعه به جای وحدت آفرینی در جامعه در تریبون نماز جمعه بر طبل تفرقه می کوبند، گفت: رسالت نماز جمعه تحکیم وحدت است این سیاست اصلی ماست که اسلام مشخص کرده است و امام راحل نیز بارها بر آن تاکید نمودند و اکنون مقام معظم رهبری بر آن تاکید دارند.
وی با بیان اینکه ائمه جمعه با قدرت سیاست وحدت آفرینی را دنبال می کنند، گفت: اگر موردی باشد حتما باید ببینیم که کدام امام جمعه به تفرقه در جامعه دامن زده است تا به آن تذکر دهیم.
تقوی تصریح کرد: اگر امام جمعه ای این کار را انجام دهد با یکی از شرایط امام جمعه بودن که عدالت است تناقض پیدا می کند.
رئیس شورای سیاستگذاری ائمه جمعه خاطر نشان کرد: البته ممکن است امام جمعه ای که مواضع نظام را در تریبون نماز جمعه بیان می کند منطبق با مواضع اصولی برخی احزاب باشد که این به معنای طرفداری وی از جناح یا گروه خاصی نیست.
وی افزود: مثلا ممکن است عده ای در داخل کشور موافق مذاکره با آمریکا باشند و عده ای دیگر نیز با آن مخالف. حالا اگر امام جمعه موضع نظام را در این رابطه مطرح کرد این دلیل نمی شود که از عده ای خاص در تریبون نماز جمعه حمایت کرده است.
وی در پاسخ به سئوال دیگر خبرنگار مهر مبنی بر عدالت رسانه ای در جامعه عنوان کرد: همه رسانه ها برای ما محترم هستند اما رسانه ملی برای ما حساب ویژه ای دارد که البته نباید تکریم از رسانه ملی موجب تضعیف سایر رسانه ها در کشور شود ضمن اینکه بایستی شور اطلاعاتی را در جامعه توسط همه رسانه ها دامن بزنیم.
تقوی در پاسخ به این سئوال که چرا آقای هاشمی نماز جمعه را اقامه نمی کنند، گفت: اینکه امام جمعه ای به طور موقت نماز جمعه را اقامه نکند چیز جدیدی نیست قبلا هم این مسئله در مورد آیت الله مهدوی کنی، یزدی و یا طاهری خرم آبادی صدق کرده است.
رئیس شورای سیاستگذاری ائمه جمعه با بیان اینکه همانطور که در نماز جمعه آخر ایشان دیدیم، عده ای می خواستند بعد از انتخابات از نماز جمعه ایشان سوء استفاده کنند، گفت: طی تماسی که من با ایشان داشتم آقای هاشمی اعلام کردند که عده ای می خواهند از نماز جمعه سوء استفاده کنند که بر این اساس من نمی آیم.
وی با تاکید بر اینکه آیت الله هاشمی رفسنجانی مصلحت نماز جمعه را بالاتر از مسائل سیاسی دانست، گفت: چه ایرادی دارد که امام جمعه موقت جدید بیاید و امام جمعه موقت دیگر برود.
رئیس شورای سیاستگذاری ائمه جمعه کشور گفت : در تابستان امسال قرار است بیش از 60 امام جمعه را بازنشسته کنیم .
تقوی در پاسخ به این سئوال که آیا آقای جنتی را نیز می خواهید جابجا کنید یا خیر، گفت: جنتی امام جمعه موقت تهران هستند که ما نصب و جابجایی در مورد ائمه جمعه موقت نداریم زیرا ائمه جمعه موقت را ائمه اصلی و دائمی انتخاب می کنند ضمن اینکه من تا کنون درخواست بازنشستگی آقای جنتی را نشنیده ام. ایشان قصد بازنشسته شدن ندارند، هیچ روحانی بازنشسته نمی شود.
رئیس شورای سیاستگذاری ائمه جمعه اضافه کرد: آقای جنتی فردی مبارز، زندان رفته، تبعید شده و فقیهی است که قبل و بعد از پیروزی انقلاب از شاگردان مخلص امام راحل بود و الان هم از یاران رهبری هستند.
وی در پاسخ به سئوال دیگری مبنی بر اینکه چرا وضعیت ساخت و ساز مصلی تهران تا کنون به اتمام نرسیده است، گفت: کارهای عمرانی مصلی تهران زیر نظر ما دنبال نمی شود و با اینکه خیلی دست به دست گشته الان زیر نظر وزارت مسکن و شهرسازی است.
تقوی تصریح کرد: البته هم اکنون روند ساخت و ساز مصلی شتاب بیشتری گرفته است و مسئولان قول داده اند که تا چند سال آینده آن را تحویل دهند ضمن اینکه بخش های زیادی از آن نیز آماده شده است .
رئیس شورای سیاستگذاری ائمه جمعه با اشاره به کارهای نیمه تمام کارهای پروژه نیمه تمام مصلی تهران گفت: در حال حاضر نمی توانیم نماز جمعه را در آنجا برگزار کنیم حتی نماز عید فطر را در آنجا با دلهره برگزار می کنیم زیرا در یکی از نمازهای عید فطر یکی از بچه های کوچک به داخل حوضچه های مصلی افتاد که عوامل اجرایی برای کار ساخت و ساز مصلی تهران ایجاد کرده بودند و غرق شد. ضمن اینکه در جلسه دیدار رهبری دختر خانمی زیر دست و پا ماند و فوت شد.
وی اضافه کرد : به هر حال جمع کردن کارگاه و دوباره تجهیز کردن آن خیلی مشکل است ما هم گله از کندی روند کار احداث مصلی تهران داریم که امیدواریم هر چه زودتر مسئولان ذیربط کار تکمیل پروژه مصلی تهران را انجام دهند.
حجت الاسلام سید رضا تقوی از همه ائمه جماعات خواست به مناسبت فرا رسیدن روز خبرنگار در هفدهم مرداد ماه این روز را گرامی بدارند.