پایگاه خبری کازرون نیوز | kazeroonnema.ir

کد خبر: ۲۱۱۰
تاریخ انتشار: ۰۵ اسفند ۱۳۸۷ - ۰۷:۰۴
سید علی آقا نباتی

این دریاچه بین ۵۱ درجه و ۴۴ دقیقه و ۵۱ درجه و ۵۱ دقیقه طول شرقی و ۲۹ درجه و ۳۲ دقیقه و ۳۰ ثانیه عرض شمالی واقع شده‌است. ارتفاع آن از سطح آب‌های آزاد ۸۲۰ متر است. حوزه آبریز آن ۵/۲۶۶ کیلومتر مربع است و بیشترین مساحت را در اردیبهشت ماه دارد. این دریاچه در کنوانسیون رامسر به عنوان تالاب بین المللی ثبت گردیده‌است و در تقسیم بندی مناطق جزء منطقه حفاظت شده محسوب می‌گردد.

 

دور تا دور این دریاچه را کوهها احاطه کرده اند. فاصله دریاچه نسبت به کوه از طرف شمال حدودا 4 الی 5 کیلومتر می باشد و از طرف جنوب حدودا 500 متر می باشد. فاصله دریا تا کوه (از طرف شمال ) روستای مالکی(قلات نیلو دهپاگاه،هلک،پریشان)،روستای عرب فامور،روستای سیسخت و در قسمت شرق قلعه نارنجی ، جروق و در جنوب قلعه نرگس زار و در غرب دریاچه روستای پل آبگینه قرار دارند.فاصله شهرستان کازرون تا این دریاچه حدودا 12 کیلومتر میباشد.

 

درياچة پريشان يا فامور، در 15 کيلومترى جنوب خاورى شهرستان کازرون قرار داد و نام درياچه از کوه فامور، در شمال خاورى آن گرفته شده است. آب درياچه شيرين است و بخش بيشتر آن، از آبراهههايى است که از کوه فامور سرچشمه ميگيرند و بخشى نيز از منابع زيرزمينى تأمين ميشود. ژرفاى کم درياچه سبب ميشود که در فصول خشک بخشى از آن زير پوشش نهشتههاى تبخيرى قرار گيرد. درياچة پريشان با حدود 43 کيلومترمربع وسعت، در فرونشست کم ژرفايى تشکيل شده که از سطح دريا حدود 820 متر بلندتر است و در پيرامون آن رخنمونهاى مرتفع از واحدهاى سنگچينهاى زاگرس ديده ميشود که به سن کرتاسة پسين تا کواترنر است. از ديدگاه ساختارى و زمينشناسى، درياچة فامور در پهنة زاگرس چين خورده قرار گرفته. شهرابى (1373) بر اين باور است که حرکتهاى جوان گسل فعال کازرون و گسلهاى وابسته که در فاصلة کمى از درياچه قرار دارند، در شکلگيرى فرونشست کازرون و لغزش سازند نامقاوم گچساران نقش داشتهاند. نامبرده وجود چندين زمينلغز از سازند گچساران را تأييدى بر نظر خود ميداند.

 

گونه‌هاي جانوري منطقه عبارتند از روباه معمولي، شغال، گراز، خرگوش، پليكان پا خاكستري، اردك مرمري، عقاب شاهي، مار چليبر، قورباغه مردابي معمولي كه با حضور خود باعث بالا رفتن ارزش اين زيستگاه به لحاظ تنوع گونه ها مي‌شوند.

 

اين گزارش بااشاره به ارزش‌هاي اقتصادي-اجتماعي درياچه‌پريشان مي‌افزايد، تالاب‌هاي طبيعي از جمله پرمحصول‌ترين اكوسيستم‌هاي موجود بوده و گاهي برتر از نظام‌هاي پيچيده كشاورزي نيز محسوب مي‌شوند. ارزش اقتصادي تالاب‌ها حدود ۱۰برابر جنگل‌ها و ۲۰۰برابر زمين‌هاي زراعي است. تالاب پريشان نيز از اين قاعده‌مستثني نيست.ماهيگيري، كشاورزي و آبزي‌پروري ازجمله ارزش‌هاي اقتصادي- اجتماعي منطقه به شمار مي‌روند. در اطراف درياچه پريشان ۱۸روستاي مختلف وجود دارد كه سه‌معيشت عمده آنها كشاورزي، دامداري و ماهيگيري است

 

از ميان پرندگان مهاجر درياچه پريشان، تاكنون 150 گونه پرنده شناسايي شده است كه چند گونه آن از جمله اردك مرمري، اردك سر سفيد و پليكان پاخاكستري بسيار كماب و نادر هستند.

از ديگر گونه‌هاي مهم مهاجر مي‌توان به چنگر، آبچيليك، درنا، غاز، انواع اردك، اگرت، حواصيل، بوتيمار و گاوچرانك اشاره نمود كه از نيمه دوم آبان تا اسفند در منطقه پريشان زمستان گذراني مي‌كنند و در بهار به منطقه سيبري در روسيه باز مي‌گردند.

 

پوشش گياهى تالاب پريشان شامل: پوشش حاشيه اى و آبزى نظير نى، لوئى، جگن و غيره مى باشد تنها گياه آبزى كه به صورت گسترده در بستر تالاب ها ديده مى شود وى جيس مرينا مى باشد كه اسم محلى آن خار ماهى است و غذاى اصلى ماهى زردك (گونه بومى) مى باشد. ديگر گونه هاى گياهى درياچه پيرز، سريش، پشم لاخى، گوشاب و... است.با توجه به اينكه تالاب پريشان از جمله اكوسيستم هاى پايدار مى باشد كه در اثر عوامل تكتونيك به وجود آمده ميليون ها سال است كه شرايط خود را حفظ نموده است و داراى ۴ گونه ماهى بومى شامل: ماهى زردك، ماهى سرخه، ماهى پرك و مار ماهى آب شيرين و همچنين چند گونه ماهى وارداتى نظير ماهى كپور، ماهى فيتوفالك و آمورمى باشد كه در سال ۱۳۶۸ به درياچه وارده شده است. تنها كپور معمولى با شرايط تالاب سازش پيدا كرده و دوگونه ديگر مشكلات عديده اى را در تالاب به وجود آورده اند. به گزارش ايسنا، درياچه پريشان به لحاظ شرايط خاص خود همه ساله در طول فصل زمستان پذيراى جمعيت زيادى از پرندگان مى باشد. از ۵۰۲گونه پرنده اى كه در ايران شناسايى شده است چيزى بيش از ۱۰۰ گونه آن در منطقه ارژن و پريشان مشاهده و شناسايى گرديده است كه شامل ۱۸ گونه مختلف اردك، پليكان، غاز، درنا، آنقوت، انواع پرندگان حاشيه آبچر مانند: انواع حواصيلها، اگرتها، غاز، چنگر و طاووسك مى باشد كه در بين پرندگان يادشده حدوداً ۴۰ گونه مختلف از آنها در سطح تالاب هاى جوجه آورى مى كنند گونه هاى بسيار نادر و كمياب نيز گاهى در سطح درياچه ديده شده كه شامل عروس غاز، اردك مرمرى، اردك سرسفيد، مى باشد و پليكان پا خاكسترى در درياچه پريشان یادآورى مى نمايد.

 

نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
مخاطبین محترم؛
۱) کازرون نما، معتقد به آزادی بیان و لزوم نظارت مردم بر عملکرد مسئولان است؛ لذا انتشار حداکثری نظرات کاربران روش ماست. پیشاپیش از تحمل مسئولان امر تشکر می کنیم.
۲) طبیعی است، نظراتي كه در نگارش آنها، موازین قانونی، شرعی و اخلاقی رعایت نشده باشد، یا به اختلاف افكني‌هاي‌ قومي پرداخته شده باشد منتشر نخواهد شد. خواهشمندیم در هنگام نام بردن از اشخاص به موازین حقوقی و شرعی آن توجه داشته باشید.
۳) چنانچه با نظری برخورد کردید که در انتشار آن دقت کافی به عمل نیامده، ما را مطلع کنید.
۴) در صورت وارد کردن ایمیل خود، وضعیت انتشار نظر به اطلاع شما خواهد رسید.
۵) اگر قصد پاسخ گویی به نظر کاربری را دارید در بالای کادر مخصوص همان نظر، بر روی کلمه پاسخ کلیک کنید.
مشاركت
آب و هوا و اوقات شرعی کازرون
آب و هوای   
آخرين بروز رساني:-/۰۶/۰۲
وضعيت:
سرعت باد:
رطوبت:%
°
كمينه: °   بیشینه: °
فردا
وضعيت:
كمينه:°
بیشینه:°
کازرون
۱۴۰۳/۰۲/۲۶
اذان صبح
۰۴:۴۰:۱۲
طلوع افتاب
۰۶:۱۰:۱۹
اذان ظهر
۱۳:۰۰:۱۶
غروب آفتاب
۱۹:۴۹:۲۱
اذان مغرب
۲۰:۰۶:۴۷