بخشی از انار تولید شده در باغ با روش خس نگهداری می شود و پس از مدت حدود سه ماه
بطور تازه به بازار عرضه می شود. بازیار گفت: خس یا سردخانه طبیعی روشی برای
نگهداری انار است که کشاورزان حوضچه هایی به ابعاد دو متر در سه متر به عمق 60
سانتیمتر حفر می کنند و در داخل آن از سنگهای رودخانه چیده می شود و انار برداشتی
را روی سنگ ها می چینند و روی آن ها را با شاخه درخت چنار می پوشانند و تا مدت ها
انار حفظ می شود.
چیدن
سنگ رودخانه کف و اطراف حوضچه به این دلیل است که انار با سطح زمین ارتباط پیدا
نکند و پوشاندن روی انار با برگ چنار بخاطر این است که اگر غیر از چنار باشد رنگ
برگ ها به انار منتقل می شود و انار تغییر رنگ می دهد.
وقتی
باران روی انار می بارد آب از برگ ها عبور می کند و از زیر انار از سنگ ها خارج می
شود.
تفاوت
خس یا سردخانه طبیعی با سردخانه های صنعتی در این است که اناری که در سردخانه صنعتی
نگه داری می شود پس از خارج شدن مدت کمی می توان از آن استفاده کرد ولی انار
سردخانه طبیعی مدت بیشتری در بازار به طور تازه نگهداری می شود.