پایگاه خبری کازرون نیوز | kazeroonnema.ir

نام: بیشاپور - شهر تاریخی
قدمت: دوره ساسانيان
موقعيت جغرافيايي: بخش مركزي، روستاي شاهپور
توضيحات:
همت محمدي: این مجموعه با وسعتی نزدیک به 200 هکتار یکی از بزرگترین سایت های تاریخی کشور محسوب می گردد. شهر تاریخی بیشاپور، شش نقش برجسته از دوران ساسانیان، مجسمه شاپور، قلعه دختر، چشمه ساسان ، چشمه سراب دختران، و چشمه سراب اردشیر و رودخانه شاپور همه از عناصر اصلی مجموعه محسوب گردیده و دارای ارزش بسیار زیادی هستند.

شهر بیشاپور به گواهی تاریخ، اوج شکوفایی تمدن و رونق شهری خود را در زمان ساسانیان تجربه نموده و در زمانی که هنوز نامی از کازرون در تاریخ نبوده بیشاپور مرکز کوره شاپور یکی از پنج ایالت پارس بوده است.

کوره شاپور از سه طرف به وسیله کوههای بلند محصور می شد و از سمت جنوب شرقی به صحرای باز و وسیع می پیوست. در آن زمان ایالت پارس به پنج ناحیه (اردشیر خوره به مرکزیت گور، شاپور خوره به مرکزیت بیشاپور، دارابگرد به مرکزیت داراب، قباد خوره به مرکزیت ارجان و استخر به مرکزیت شهر استخر) تقسیم می شد.

شهر بیشاپور حدود 200 هکتار وسعت داشته و رودخانه شاپور از حاشیه آن می گذشته است. بیشاپور را به لحاظ سیستم شهر سازی می توان یک نقطه عطف در نظام حکومتی ساسانیان دانست چرا که پیش از ساخت این شهر، طرح و نقشه شهرها تقلیدی از شهرهای دایره ای (پادگانی) اشکانی بوده است. بدون شک این تفاوت در سیمای شهر سازی بیشاپور بادیگر شهرهای ساسانی متاثر از تحولات سیاسی – نظامی – اقتصادی و اجتمایی عصر ساسانی بوده است.

وجود معبد آناهیتا در شهر بیشاپور به عنوان جایگاهی برای ستایش الهه آناهیتا در واقع نمایانگر آغاز نهضتی فرهنگی – مذهبی جدید در دوره ساسانیان است. بازگشت به دوران پر افتخار هخامنشی که ایده نخستین پادشاه ساسانی بود ت‍‍‍‍‍اثیر خود را بر معماری و شیوه ساخت برخی از بناهای بیشاپور گذاشته است.

طرح های تزئینی گوناگون و رنگارنگ ، استفاده از موزائیک های نفیس، گچبری های مختلف همراه با طرح خیابانهای متقاطع عمودی و افقی در مرکز شهر، ساخت کوچه ها و محله ها، گسترش گردشگاه ها و فضای سبز درون شهر، تالار های بزرگ گنبد دار، ساخت قلعه حفاظتی و دیوار دفاعی همه نشانگر توجه پادشاه ساسانی و نتیجه تحولات سیاسی و اقتصادی این عصر است.

شهر بیشاپور نخستین شهری است که در روزگار باستان دارای سنگ نوشته ای است که به دو خط پهلوی اشکانی و ساسانی بر روی یکی از دو ستون یادبود بیشاپور در مرکز شهر نقش شده است. این تاریخ با سال 266 میلادی تطبیق داده شده است .

بر اساس این کتیبه «آپسای» مهندس سازنده و طراح نقشه شهر بیشاپور، موفق به دریافت جایزه های ارزنده از سوی پادشاه (شاپور اول) می شود.

در دهانه ورودی تنگ چوگان و در سمت شمال شهر بیشاپور 6 نقش برجسته از دوره ساسانی بر سینه کوه حجاری شده است. از مجموع این شش نقش سه تای آن بیانگر پیروزی شاپور اول ساسانی بر امپراطوران رومی است و سه تای دیگر در بر گیرنده پیروزی بهرام دوم بر یاغیان و تاج ستانی بهرام اول از نماد اهورامزدا است. در انتهای تنگ چوگان و در سینه کش کوه درون غار شاپور، شاهکار پیکر تراشی و مجسمه سازی تمام دوران ایران باستان یعنی شاپور اول قرار گرفته است. این مجسمه به ارتفاع هفت متر و وزن تقریبی 30 تن یکی از جاذبه های بسیار مهم شهرستان محسوب می گردد. استقرار این مجسمه در ارتفاع حدود 1500 متری از جاده اصلی و 6 کیلو متری از شهر بیشاپور، شیب تند کوه و نداشتن مسیر دسترسی آسان به غار مذکور، مشکلاتی است که از جنبه گردشگری برای بسیاری از علاقه مندان وجود دارد. با وجود آسیب های بسیار زیادی که در طول تاریخ به این مجسمه وارد شده است هنوز از اهمیت و ارزش آن ذره ای کاسته نشده است.

متن:
الحاقاتي موجود نمي باشد


عكس:


صوت:
الحاقاتي موجود نمي باشد


فيلم:
الحاقاتي موجود نمي باشد
[بازگشت]